Mått
1 dl = 10 cl = 100 ml = 6⅔ msk
1 msk = 1½ cl = 15 ml = 3 tsk
1 tsk = ½ cl = 5 ml = 5 krm
1 krm = 1 ml
Vikt
1 kg = 10 hg = 1000 g
Så mycket väger 1 dl
Mjöl
Blandmjöl (2-4 sädesslag) = 50-55 g
Bovetemjöl = 60 g
Grahamsmjöl = 60 g
Kornmjöl = 50-55 g
Kruskakli = 20 g
Majsena = 55 g
Potatismjöl = 80 g
Rågsikt = 55 g
Rågmjöl, gammaldags = 60 g
Rågmjöl, grovt = 55 g
Rågmjöl, fint = 50 g
Vetemjöl = 60-65 g
Gryn
Havregryn = 35-40 g
Mannagryn, korngryn = 70 g
Ris, långkornigt = 80 g
Ris, rundkornigt, råris = 90 g
Mjölkprodukter
Keso = 100 g
Mjölkpulver = 50 g
Ost, riven = 35-40 g
Socker/sirap/honung
Farinsocker = 70 g
Florsocker = 60 g
Honung = 120 g
Pärlsocker = 60 g
Sirap = 140 g
Strösocker = 85 g
Vaniljsocker = ca 55 g
Matfett
Smör, fast = 95 g
Smör, smält = 90 g
Olja = 90 g
Övrigt
Bönor/ärtor, torkade = 70-80 g
Hasselnötskärnor = 65 g
Kakao = 40 g
Kokos, riven = 35 g
Linfrö, hela = 65 g
Mandel, söt-/bittermandel, nötkärnor = 65 g
Mandelspån = 25-35 g
Russin, kärnfria = 50-70 g
Salt, fint = 125 g
Salt, grovt = 80-110 g
Ströbröd = 45-60 g
Valnötskärnor = 40 g
Innertemperatur
Rätt innertemperatur är A och O för ett bra resultat på kött, fisk och kyckling. För kyckling och fläsk är det viktigt för att veta när köttet är ordentligt genomstekt. Här hittar du en lista på innertemperaturer för olika köttdetaljer, tips och råd för godare och mörare kött.
Olika detaljer tar olika lång tid, och ofta varierar även storleken. Därför är innertemperaturen ett bra mått. Stick in en digital termometer i mitten av den tjockaste delen. Om köttet har ben sticker du in termometern i mitten av den tjockaste delen, intill benet.
Blodigt, medium & välstekt
Blodigt (rare) 55˚ C Nöt, lamm
Medium (medium rare) 58-60˚ C Nöt, kalv, lamm
Medium–välstekt (medium) 60–65˚ C Nöt, kalv, lamm
Välstekt (well-done) 70˚ C Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm
Nöt & Kalv
Biff 55-70˚C
Entrecôte 55-70˚C
Fransyska 70-75˚C
Högrev 80˚C
Nötbog 70-80˚C
Nötbringa 85-90˚C
Nötytterfilé 55-70˚C
Oxfilé 55-70˚C
Rostas 55-70˚C
Ungnötslever 60-70˚C
Ytterlår 80-85˚C
Märgpipa 80˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58-70˚C
Ryggbiff 55-70˚C
Kalventrecôte 60-70˚C
Kalvfilé 60-70˚C
Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C
Kalvytterfilé 60-70˚C
Lamm
Lammentrecôte 58-70˚C
Lammfilé 58-70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C
Lammracks 58-70˚C
Lammstek 60-70˚C
Lammytterfilé 58-70˚C
Lammrostbiff 58-70˚C
Gris
Benfri kotlett 70˚C
Benfri kotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C
Kotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C
Skinkstek 70˚C
Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C
Vilt
Renstek 58-70˚C
Hjortfile 58-70˚C
Hjortstek 65-70˚C
Rådjurssadel 60-65˚C
Rådjursstek 60-70˚C
Vildsvin 72˚C
Vildsvinsstek 72˚C
Älgfilé, kalv 65˚C
Älgkött kalv, biff 60-70˚C
Älgfilé 58-70˚C
Älgstek, fransyska 70-75˚C
Älgkött kalv, entrecôte 60-70˚C
Älgkött, biff 58-70˚C
Älgkött, entrecôte 58-70˚C
Kyckling & kalkon
Hel kyckling 82˚C (intill benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklinglår 82˚C (intill benet)
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklingspett m. lårfilébitar 72˚C
Kycklingvingar 82˚C
Kalkon 72˚C (intill benet)
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C
Fisk
Hel fisk 56˚C (längs ryggbenet på fiskens tjockaste del)
Lax 56˚C
Tonfisk albacore 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C
Långkokskött
Kött som kräver över 70˚C i innertemperatur är generellt kok- eller brässeringskött. Självklart finns det undantag som fransyska, högrev, kalvstek och fläskkarré. De går utmärkt att steka enligt nedan. Det tar ett bra tag men resultatet blir toppen!
Mörare kött
Bästa sättet att tillaga kött upp till 70˚C är att bryna, krydda & steka klart det i ugnen på låg värme, 100–125˚C. Då behåller köttet sin saftighet.
När du steker i låg ugnstemperatur blir efterstekningen minimal. I hög temperatur däremot kan innertemperaturen stiga tre till fyra grader efter att du tagit ut köttet. Låt det vila inlindat i fuktat smörpapper en kvart innan det skärs upp.
Källa: ICA.se
Smakpaletter
Svensk
Dill
Krusbladig persilja
Gräslök
Pepparrot
Enbär
Senap
Italiensk
Basilika
Salvia
Oregano
Lagerblad
Vitlök
Fransk
Dragon
Oregano
Rosmarin
Timjan
Kapris
Senap
Indisk
Curry
Spiskummin
Paprika
Bladpersilja
Mynta
Kryddpeppar
Nejlika
Ingefära
Kardemumma
Saffran
Kanel
Gurkmeja
Persisk
Mynta
Bladpersilja
Paprika
Saffran
Chili
Asiatisk
Chili
Lime
Koriander
Citrongräs
Ingefära