Lika god som salsiccapastan är denna vegetariska pasta med ugnsrostade jordärtskockor, västebottensost & babyspenat. Med andra ord: ännu en myspasta för höstkvällarna! Dock går den här på typ 30-45 minuter & funkar således som middag även på en vardag.
Jordärtkockspasta
INGREDIENSER 4 portioner
500 g jordärtskockor
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g pasta (typ linguine eller tagliatelle eller pappardelle)
1 bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
15 g smör
1 tsk torkad timjan
2 tsk vetemjöl
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
100 g västerbottensost
1 krm svartpeppar
salt
65 g babyspenat
50 g västerbottensost
Jungfruolivolja
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250°C.
Skala & skär jordärtskocka i typ 1,5×1,5 cm små bitar.
Lägg dem i en ugnsform & pressa i vitlök, ringla över olivolja, salta, peppra & blanda om.
Sätt in i ugnen i 15-20 minuter. De ska ha fått lite färg & vara nästan helt mjuka.
Finhacka schalottenlöken.
Hetta upp en stor stekpåanna med smör & fräs löken ihop med riven vitlök tills den blivit mjuk.
Koka upp välsaltat vatten i en kastrull till pastan (1,5 tsk salt per liter vatten).
Blanda timjan & vetemjöl & pudra över löken.
Smula över grönsaksbuljongtärningen & vispa ner vattnet.
Låt småputtra i 5 minuter.
Ha i vispgrädden i såsen & låt puttra i ytterligare 2 minuter.
Riv västerbottensost & ha i.
Rör runt ordentligt.
Ha i svartpeppar & späd med 2 dl pastavatten.
Smaka av med en gnutta salt. Pastan tål mycket salt, men tänk på att det ska blandas med jordärtskocka som är saltad.
Ha i pastan & rör rör rör.
Vid servering, ha i spenaten & jordärtskocka.
Ha upp på ett stort fat, riv över ytterligare västerbottensost & ringla över lite jungfruolivolja.