Loading...

Lussekatter & Saffransbullar

Eftersom vi nu är inne i december så måste jag förstås dela med mig av hur jag gör lussekatter. Eller i ärlighetens namn så gör jag mest saffransbullar. Jag tycker liksom att det är mycket godare. Vill man kan man ju göra hälften bullar och häften lussekatter Här kommer i alla fall receptet.

Lussekatter & Saffransbullar

INGREDIENSER                    40 stycken
1 g saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom (+ 2 msk rom) typ Captain Morgan
50 g jäst
175 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk 3%, rumsvarm
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl
(0,5 dl russin)
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Fyllning till Saffransbullar
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
4 tsk vaniljsocker/2 tsk vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR
Ta fram mjölken och häll upp så att den hinner bli rumsvarm. Ta även fram smöret och träna det så att det också hinner bli mjukt.
Stöt saffran med 1 tsk av sockret i en mortel och ha sedan i detta i en skål tillsammans med 2 msk av rommen och rör om. Låt det stå i 30 minuter.

Smula jästen i en bunke eller i bunken till en köksmaskin med degkrokar.
Häll över mjölken, smöret och saffransrommen och blanda tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av sockret, salt och lite mjöl i taget.
När alla ingredienser är i, arbeta degen smidig i maskin i 10 minuter, eller i 20 minuter för hand.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Om du ska göra lussekatter, lägg russinen att dra i resten av rommen i en skål i 3 minuter. Sila sedan av.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt.
Ska du göra lussekatter, dela degen i 40 och rulla till katter.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Om du ska göra saffransbullar, blanda ingredienserna till fyllningen i sen skål med gaffel.
stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt.
Dela degen i två och kavla ut den ena till en stor rektangel som är ca 0,5 mm tjock.
Bred ut halva fyllningen på nedre halvan av rektangeln med en smörkniv.
vik över dubbel & dela i 20 remsor.
Gör sedan som “byxben” på varje remsa, dvs dela dem inte hela vägen upp, och tvinna dem för att sedan snurra dem till bullar (se bilder nedan).
Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Upprepa med andra halvan av degen och resten av fyllningen.

Sätt ugnen på 225°C för vanlig ugn.
Pensla lussekatterna/bullarna försiktigt med uppvispat ägg.
Om du gör bullar, strö på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 8-12 minuter beroende på hur varm din ugn är.
De ska få fin färg och förstås inte vara degiga inuti.
Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *