En husmansklassiker! Jag tror att jag kanske smaksätter mina köttbullar lite annorlunda mot traditionella recept, men de blir så jäkla goda! Det har hänt att både jag och maken har stått med kylskåpsdörren öppen och ätit dem kalla. Jag gör dem även så här till julbordet också. Normalt sett gör jag ju dem på älgfärs, men det fungerar lika bra med blandfärs.
Köttbullar med gräddsås, potatismos & pressgurka
INGREDIENSER 4 portioner
Köttbullar
500 g färs
1 ägg
1 gul lök
2 msk tomatpuré
0,5 msk dijonsenap
1 tsk salt, gärna örtsalt typ herbamare
0,5 tsk svartpeppar
Gräddsås
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 tsk strösocker
1,5 tsk kinesisk soja
1,5 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
Potatismos
900 g mjölig potatis
50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk salt, gärna örtsalt typ herbamare
(1 tsk lökpulver)
Pressgurka
0,5 gurka
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja
1 msk ättiksprit 12%
1 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
Börja med pressgurkan.
Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg den i en vid skål.
Ha på övriga ingredienser och blanda runt.
Lägg på en till skål och läg något tungt i den så att gurkan läggs i press.
Låt stå tills maten är färdig.
Finhacka löken och stek den i smör tills den börjar få lite färg.
Ställ den åt sidan att svalna.
Blanda övriga ingredienser till köttbullarna och ha i löken.
Blanda runt och börja sedan forma till ungefär 40 köttbullar.
Sätt ugnen på 150°C.
Skala potatisen och lägg den i en kastrull och fyll upp med vatten så att det precis täcker.
Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk.
Stek köttbullarna på medelhög värme i smör då att de får färg runt om.
Lägg köttbullarna i en ugnsfast form och låt bli färdiga i ugnen.
Häll av potatisen och stäng av plattan, men ställ tillbaka kastrullen igen så att potatisen får torka ur.
Vill du ha ett väldigt slätt mos, använd en potatispress för att först pressa potatisen och sedan blanda med övriga ingredienser.
Använd annars en potatisstöt och stöt potatisen först med smör.
Späd sedan med mjölk och smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt lökpulver.
Häll grädde i en skål.
Rör ner mjölk, socker, soja och fond.
Pudra vetemjöl i pannan som köttbullarna stektes i.
Tillsätt gräddblandningen och vispa runt.
Sjud såsen i 4-5 minuter, tills köttbullarna i ugnen är färdiga.
Sila av såsen.
Ha över gurkan i en burk och servera den till köttbullar, mos och gräddsås.
TIPS!
Receptet på köttbullar fungerar förstås utmärkt till pannbiff, järpar eller köttfärslimpa också.