Loading...

Risotto med svamp, butternutpumpa & pancetta

Fick feeling för några helger sen och kände att jag absolut ville göra en risotto med butternutpumpa. Hur gott liksom? Sagt och gjort. Använde mig av grundreceptet jag postat innan på risotto, men hade också i pancetta och torkad karl johansvamp. Riktigt gott blev det, och är inte så komplicerat som det låter!

Vill man göra det vegetariskt är det ju bara att skippa pancettan och välja en annan fond. Kanske lägga till lite smulad getost och en liten påse färsk babyspenat, mmmm.

Risotto med svamp, butternutpumpa & pancetta

INGREDIENSER                    6 portioner
1 butternutpumpa
2 msk olja
ev. 1 tsk lönnsirap/honung
1,5 tsk flingsalt
1,5 krm svartpeppar
0,5 timjan

280 g pancetta/tärnad bacon

1 msk olivolja
175 g schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
4,5 dl carnaroliris
3 dl torrt vitt vin
15-30 g torkad svamp + 3 dl vatten
12 dl vatten
5 msk kycklingfond
100 g parmesan
50 g smör / 3 msk fin jungfruolivolja

parmesan

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250°C.
Dela pumpan på längden och gröp ur fröna.
Skala pumpan och skär den i 2×2 cm stora bitar.
Lägg på en plåt eller i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, peppar, timjan och eventuellt lite lönnsirap eller honung vilket kommer komplettera sältan från pancettan och parmesan väldigt bra. Jag hade inte det eftersom bebis också fick smaka.
Sätt in högt upp i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och blivit mjuk inuti. Ställ åt sidan så länge.

Finhacka schalottenlök.
Lägg den torkade svampen i en skål och slå på 3 dl vatten och låt stå en stund.

Stek pancettan i en gryta tills den är knaperstekt.
Ha upp på hushållspapper men ha kvar fettet i grytan.

Ha i olivolja i grytan och fräs löken tills den mjuknar men inte fått färg.
Riv i vitlöken och ha i riset.
Fräs runt ett par minuter tills du ser att riset börjar bli lite genomskinligt.
Ha i vinet och låt det koka in.
Koka under tiden upp vatten med kycklingfond i en kastrull.
Ha i svampen tillsammans med vattnet den legat i, i riset.
Låt koka in nästan helt och börja sedan att undan för undan späda med fond, ungefär 1-2 dl åt gången.
När all fond har använts och du nått önskad konsistens på risotton samt att riset mjuknat men fortfarande är lite al dente har du i parmesan.
Rör runt ordentligt så att osten smälter.
Ha i smör eller en god olivolja och rör runt igen.
Vänd till slut i pumpa och pancetta.
Gör du en vegetarisk har du nu i spenat och smulad getost om du använder det.
Servera med riven parmesan på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *