Okej här kommer ett par tips för att pimpa din vardagsfisk! Eftersom det i övrigt mest handlar om att koka potatis och steka fisken så tycker jag att man ska satsa lite på tillbehören.
FÖRST – såsen! För mig en av de få sakerna man älskade i skolan, nämligen den kalla dillsåsen man fick till panerad fisk – som alltid hade nya namn varje vecka (panetter, citronetter, skärgårdstorsk osv.) men som alltid var densamma. DEN SÅSEN får ni recept på här!
Och sen då. Jo, rivna morötter och gröna ärtor är ju en klassiker till fisken. Men för att göra det hela lite roligare blandar jag ärtorna med brynt smör, citron och schalottenlök. Succé! Passar utmärkt till annan husmanskost som köttbullar, wallenbergare osv.
Kall dillsås
INGREDIENSER 4 portioner
0,75 dl gräddfil
0,25 dl filmjölk
1 msk majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
2 msk bostongurka
1 msk finhackad dill
1 tsk citronjuice
1 krm socker
1 krm salt
GÖR SÅ HÄR
Blanda allt i en skål och låt gärna stå kallt en liten stund innan servering.
TIPS!
Ett annat alternativ om man inte har gräddfil hemma, men däremot crème fraiche är att blanda 0,5 dl crème fraiche, 0,5 dl filmjölk, 2 msk majonnäs, 2 msk bostongurka, 1 msk finhackad dill, 1 tsk citronjuice, 1 krm socker, 1 krm salt.
Pimpade gröna ärtor
INGREDIENSER 4 portioner
5 dl frysta gröna ärtor
75 g smör
1 schalottenlök
1 tsk citronjuice
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Smält smöret i en kastrull på medelvärme och börja vispa när det är smält tills den börjar få en gyllenbrun färg och dofta nötigt.
Finhacka löken och ha i den i smöret tillsammans med citronjuicen.
Koka upp vatten och ha i ärtorna, häll av efter 90 sekunder.
Ha över ärtorna i en skål och häll över löksmöret.
Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt mer citronjuice.