Loading...

Majonnäs

Med tanke på hur många gånger i månaden jag gör en ny sats så vore det väl inte mer än rätt att majonnäs blir ett av de första recepten här. Majonnäs är mycket lättare att göra själv än vad många tror, framför allt om du har en stavmixer – då går det på under minuten!
Det är ett superbra basrecept som kan förvandlas till hur många olika såser som helst! Dessutom – äter man en mejerifri kost så lönar det sig verkligen att lära sig göra majonnäs. Vad vore livet utan sås liksom?

So, without further ado…

Majonnäs

INGREDIENSER                    1 sats (ca 2,5 dl)
1 ägg
1 msk citronjuice
1 tsk dijonsenap
1,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 dl neutral olja

GÖR SÅ HÄR
Knäck ett ägg i en hög & smal plastbunke eller i en glasburk som rymmer minst 3 dl & som mixerstaven får plats i precis.
Ha i övriga ingredienser & låt ägget sjunka ner till botten.
Sätt ner mixerstaven i botten & sätt igång den.
Räkna till 10 med mixerstaven på i botten, börja sedan vicka den samtidigt som du långsamt för den uppåt. Video på detta finns dessutom sparat som en höjdpunkt på min instagram.
Smaka av om du vill ha mer citronjuice eller salt.

TIPS!
Om du inte använder en mixerstav bör alla ingredienser vara samma temperatur så att inte majonnäsen skär sig – antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Du kan använda vinäger istället för citrusjuice om du gillar det, till exempel rödvins-, vitvins- eller äppelcidervinäger.
Istället för dijonsenap kan du använda senapspulver från t ex Coleman’s.
Den olja jag brukar använda är icke kallpressad rapsolja eller ICAs Mild Olivolja.

Exempel på smaksättningar
Citronmajonnäs: 1 citron, zest
Limemajonnäs: 1 lime, zest + byt ut citronjuice mot limejuice
Chilimajonnäs: 1 msk chili, finhackad / 2 tsk sriracha
Pepparrotsmajonnäs: 2 tsk pepparrot, finriven
Örtmajonnäs: 3 msk färska örter t ex. persilja/gräslök/dill, finhackade
Tomatmajonnäs: 2-3 msk chilisås
Chipotlemajonnäs: 1-2 tsk chipotlepaste
Tomat- & chilimajonnäs: 1-2 msk tomatpuré + 1 tsk sambal oelek
Avokadomajonnäs: 0,5-1 avokado, mosad
Pestomajonnäs: 1-3 msk pesto
Pistagemajonnäs: 3 msk örter, finhackade + 20 pistagenötter, finhackade

Sesam- & sojamajonnäs: Recept kommer
Citron- & örtsås: Recept kommer
Remouladsås: Recept kommer
Tartarsås: Recept kommer
Rhode Islanddressing: Recept kommer
Ranchdressing: Recept kommer
Hamburgerdressing: Recept kommer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *