Tacos ändå – vilket kanon-upplägg för mat: alla plockar det de vill ha, man kan äta med händerna och det funkar både till vardag och som bjudmat. Men vad snabbt man tröttnar på det gamla vanliga, i alla fall jag. Här kommer därför en sammanställning av olika slags tacos, både kött, fågel, fisk, skaldjur och vegetariskt samt diverse såser, röror och tillbehör. Så det är bara att välja och vraka bland olika alternativ till sin tacomiddag. Alla angivelser är för 4 portioner.
Tacos
HUVUDNUMRET
Marinerade räkor
400 g skalade räkor, 1 färsk röd chilifrukt/1-2 krm chiliflakes, 2 vitlöksklyftor, 1 lime, skal och saft, ½ dl olja, 1 krm salt.
Laxsida i ugn
600 g lax, 1 tsk olivolja, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 0,5-1 tsk sambal oelek.
175°C i 15 minuter.
Kycklingfajitas
600 g kycklingfilé, 0,5 msk paprikapulver, 0,5 msk torkad oregano, 1 tsk salt, 1 tsk spiskummin, 0,5 tsk malen koriander, 1 krm svartpeppar, 2 msk tomatpuré, 0,5 tsk sambal oelek, 0,5 dl vatten, 1 paprika, 1 silverlök.
Strimla kycklingen och blanda med kryddorna i en skål. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i 2 minuter. Ha i paprika och lök och stek ytterligare 3 minuter. Rör i tomatpuré och fräs 2 minuter. Ha i sambal oelek och vatten och stek i cirka 3 minuter till kycklingen är genomstekt.
Går även att göra i crockpot i 4 timmar på low för en ”pulled” kyckling.
Går också prima att utesluta paprika och silverlök om man vill.
Färdiga fiskpinnar
Bara att steka och servera.
Panerad torsk
600 g torskrygg, 2 dl vetemjöl, 0,5 tsk cayennepeppar, 0,5-1 tsk salt, 2 dl panko, 1 ägg, frityrolja.
Skär torskryggen först på längden sedan på bredden så att du får som stavar. Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 170°C. Lägg upp mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar. Tillsätt salt samt cayenne i mjölet. Doppa sedan torsken i mjöl, sedan ägg och till sist i panko. Fritera tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
Halloumi
Tärna, stek och servera.
Panerad feta/getost/halloumi
200 g ost, 0,5-1 dl ströbröd, 0,5 msk paprikapulver, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk malen koriander, 1 ägg, olja.
Skär ost i tärningar. Blanda ströbröd, paprikapulver, spiskummin och malen koriander i en skål. Lägg ägg (lätt uppvispat) i en skål. Vänd getosten först i ägg och sedan på tallriken med ströbröd, så att ströbrödsblandningen täcker osten. Hetta upp lite olja en stekpanna. Stek osten runt om cirka 5 minuter.
Blomkålsfritters
500 g blomkål i bitar, 1 msk lökpulver, 1 vitlöksklyfta, 2 ägg, 200 g riven hårdost, 1 tsk salt, 2 dl panko.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten i 5-6 minuter. Ta upp den och mosa med potatisstöt i en bunke. Blanda ner allt utom panko. Forma till ca 24 bollar och rulla i panko. Stek i mycket olja på medelvärme i cirka 4-6 minuter.
Refried beans
1 pkt svarta bönor, 0,5 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 0,5 dl rapsolja, 1+0,5 dl vatten, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk malen koriander, 0,5 tsk rökt paprikapulver, 0,5 tsk oregano, 1 tsk rödvinsvinäger, salt, svartpeppar.
Hacka den gula löken. Stek löken samt pressad vitlök i lite av oljan. När löken mjuknat, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Pork carnitas
500 g putsad fläskytterfilé, 0,5 finhackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 0,5 apelsin, juice, 1 msk paprikapulver, 0,5 tsk oregano, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 1,25 krm spiskummin.
Ha i lök, vitlök och apelsinjuice i en gryta/slowcooker. Blanda kryddorna och rubba köttet. Lägg i köttet i grytan/slowcookern. Sätt in i ugnen på 90°C/på low i 8 timmar. Dra isär med två gafflar.
Carne asada
680 g flankstek, 0,5 dl olivolja, 2 msk lime juice, 0,5 kruka färsk koriander, 3 vitlöksklyftor, 0,5 tsk oregano, 1,5 krm spiskummin, 1 chili/0,5 tsk chilipulver, 0,5 tsk socker, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar.
Marinera i 1-4 timmar. Grilla eller stek 5-7 minuter per sida på medium-hög värme. Låt vila 5 minuter. Skär upp i tunna strimlor.
Köttfärs
500 g köttfärs, 1 påse tacokrydda eller 2 msk torkad oregano, 1 msk paprikapulver, 1 msk spiskummin, 1 tsk salt, 1 krm/0,5 tsk cayennepeppar beroende på önskad styrka.
TILLBEHÖR
Guacamole
3 avokador, 2 msk limejuice, 1 vitlöksklyfta, 1-1,5 krm salt, 1 krm cayennepeppar.
Mosa avokado, pressa i lime och vitlök. Blanda och smaka av.
Chiliaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans), 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek.
Srirachamajonnäs
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans), 2 tsk sriracha.
Chipotle lime crema
1 dl gräddfil, 0,5 dl majonnäs, (hemgjord eller Hellmans) 1,5 lime, juice, 1,5 tsk chipotlepasta, 1,5 tsk chilipulver, salt.
Fetaostyoghurt
1,5 dl matlagningsyoghurt, 50 g smulad fetaost.
Gräddfil
Snabbpicklad rödlök
1 skivad rödlök, 2 msk limejuice, 1 krm havssalt.
Picklad rödlök utan socker
1 rödlök, 1 dl vatten, 2 msk vit-/rödvinsvinäger, 1 krm havssalt.
Koka upp allt utom lök och slå över den skivade löken. Låt stå 30 minuter, eller 15 minuter under lock. Krama ur vätskan.
Finstrimlad salladslök
Mexikansk majssallad
300 g djupfryst majs, 50 g fetaost/25 g manchego, 1 salladslök, 1 färsk jalapeño/2 krm chiliflakes, 1 litet knippe färsk koriander, 0,5 lime, 1,5-2 msk majonnäs, 0,5 tsk paprikapulver, salt, smör till stekning.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och häll i den frysta majsen (du behöver inte tina upp den först). Stek den under omrörning tills den tinas upp och får lite stekyta. Lägg majsen i en bunke. Finhacka jalapeño, salladslök och koriander. Lägg i samma bunke som majsen. Krydda med salt och paprikapulver. Blanda majonnäs och limejuice i en skål och blanda ner i majsen. Smula i fetosten/riven manchego och blanda lite till.
Krispig majs
1 burk majs (285 g avrunna), 3-4 msk vetemjöl, 1,5 msk smör, 1,5 msk rapsolja, 1 krm salt, ev 1 krm chiliflakes.
Blanda majs, mjöl, salt och chiliflakes i en bunke. Stek på medelhög värme i en stekpanna med smör och rapsolja tills majsen fått fin färg.
Pico de Gallo
4 tomater, 0,5 silverlök, koriander, 0,5 chili, 0,5 tsk salt, saft av 1 lime.
Finhacka tomat, lök, koriander och chili och blanda i en skål. Smaka av med salt och lime.
Finhackad tomat och gurka
Nektarin/ananas/mango/vattenmelon
Tärna och blanda gärna med strimlad salladslök och Santa Maria Chili Explosion.
Finstrimlad kruksallad/romansallad/isbergssallad
Mache/Babyspenat
Finstrimlad rödkål
Smulad fetaost
Rostad sötpotatis
2 sötpotatisar, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar.
250°C högt upp i ugnen i 15-25 minuter.
Lime
Koriander
Tortilla/nachos/tubs