Det här är numera ett stående inslag på vår uppesittarkväll, och vi har även gjort den på nyårsafton, dock i annan form än gran. Så gott och enkelt! Det går förstås lika bra att bara baka av osten och sedan servera med skivat köpt bröd, något som vi också gör resterande del av året. Till exempel perfekt till fördrinken vid en grillfest. Hur som helst så kan jag äta upp en camembert själv utan problem – så gott är det!
Brödgran med bakad camembert
INGREDIENSER 10-15 portioner
800 g vetemjöl special
7 g torrjäst
1 tsk havssalt
5 dl fingervarmt vatten
6 kvistar rosmarin
olivolja
smör
havssalt
3×250 g camembert i träask
6 kvistar färsk rosmarin
3 vitlöksklyftor
3 tsk honung
3 tsk jungfruolivolja
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Ha i mjöl, jäst och salt i en matberedare.
Häll i vatten lite i taget medan du kör av och på maskinen i manuellt läge tills degen gått ihop.
HA kvar locket på och låt jäsa i 90 minuter på ett varmt ställe.
Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och mjöla lätt.
Ta av träaskbotten från en av ostarna och placera den i mitten.
Rita upp en granform med fingret i mjölet.
Dela degen i fyra bitar och därefter varje bit i 12 så att du får 48 bitar totalt.
Rulla till bullar och placera runt om ostasken på plåten.
Täck med en fuktig bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 180°C.
Skär av det vita på toppen av varje ost.
Plocka av toppen på tre rosmarinkvistar och tryck ner i mitten på varje ost.
Halvera och skiva vitlöksklyftorna tunt och tryck ner dem i ostarna.
Ringla över olivolja och honung på dem och salta och peppra.
Placera en ost i asken på plåten, en i sin askbotten på en separat plåt eller ugnsform och den tredje ställer du åt sidan i sin askbotten.
Repa resten av rosmarinkvistarna och placera mellan brödbullarna.
Ringla över olivolja och strö över havssalt.
Skär av bitar av smör och klicka på runt om på bröden.
Placera plåten i mitten av ugnen, med formen med ost nummer två under, i cirka 30-35 minuter tills brödet är gyllene och osten krämig.
Nu är det bara att bryta loss bröd och sedan doppa detta i ostarna.
När du börjat servera, sätt in den tredje osten i 20 minuter och byt ut uppäten ost.