Här kommer en väldigt god rätt till julbordet, påskbordet eller midsommarlunchen. Den funkar också som en liten förrätt i bitar eller så kan man göra i mindre portionsformar om man har det. Det här receptet är beräknat för en springform på 12 cm. Vill du göra för en vanlig springform får du således dubbla receptet.
Lax- & räkcheesecake
INGREDIENSER 12 cm form
Botten
100 g kavring
25 g smör
Fyllning
2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten
0,25 citron, saft
100 g färskost
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5-1 msk pepparrot beroende på personlig preferens
0,5 msk dijonsenap
1,5 msk röd stenbitsrom
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
0,5 liten rödlök, finhackad
100 g skalade räkor
50 g kallrökt lax
1,5 hårdkokta ägg
0,25 tsk salt
0,5 krm peppar
Topping
Räkor
Rom
Dill
Citron
GÖR SÅ HÄR
Börja med botten.
Smält smör.
Mixa brödet till smulor och blanda med smöret.
Tryck ut det i en springform med bakplåtspapper fastklämt i botten så cheesecaken blir lättare att förflytta senare.
Ställ in i frysen.
Lägg gelatin i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt.
Rör sedan ner pepparrot, dijonsenap, stenbitsrom, hackade örter och rödlök.
Grovhacka räkorna och strimla laxen och vänd ner i röran.
Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare så går det fortare) och rör ner.
Pressa citronen i en liten kastrull och värm upp.
Dra bort från plattan och rör ner gelatinet så att det smälter.
Häll gelatinblandningen i röran och blanda noggrant.
Smaka av med salt och peppar.
Ta ut springformen från frysen och fördela röran ovanpå.
Spänn plastfolie ovanpå och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
Garnera med dill, rom, räkor och citron vid servering.