Om man är sugen på lite plock till nyår kan jag varmt rekommendera att göra egna langos! Eller kanske göra dem något mindre och servera som en förrätt eller till fördrinken.
Langos
INGREDIENSER 12 mellanstora langos, 4 portioner
25 g jäst
3 dl vatten
ca 125 g potatis, kokt kall
1,5 tsk salt
500 g vetemjöl special
vetemjöl till utbakning
ca 1 L olja
25 g smör
1 riven vitlöksklyfta
salt
GÖR SÅ HÄR
Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven eller pressad potatis, salt och vetemjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska fast deg.
Låt jäsa i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 12 bitar.
KAvla eller tryck ut dem till ovaler, cirka 15 cm långa.
Låt jäsa 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll i olja i en tjockbottnad kastrull (vi använder en på 5 L och friterar en langos i taget) så att det är ungefär 3-4 cm upp, och låt den bli het.
Mät med en termometer så att oljan är 180°C.
Fritera bröden ett och ett någon minut på var sida tills färgen är lite gyllene.
Lägg upp dem på hushållspapper (och pensla med vitlökssmör och strö på salt direkt om du ska äta dem som matlangos).
SERVERA MED
Toppa dina langos med till exempel gräddfil, finhackad rödlök, finhackad gräslök, rom, räkor, kräftstjärtar, strimlad skinka, köttfärs, riven ost, vispad grädde, sylt, nutella eller vad du nu kommer på.