Nu är VERKLIGEN hösten här och därmed grytorna och soppornas tid. Jag ska ärligt erkänna att jag alltid gillat tanken på soppa, men fått absoluta kväljningar efter bara några skedar trots att jag gillat smaken. Helt enkelt för att jag har konsistensproblem. Men! Matiga grejer i soppan och goda saker till gör det väldigt mycket angenämare. Och även jag växer väl upp nån gång. Haha, vad bra jag sålde in det här nu, men jag lovar att den här soppan är GOD!
Just nu är det här min favorit. En enkel men smakrik linssoppa. Smaklig spis!
Linssoppa
INGREDIENSER 4-6 portioner
1 gul lök/2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 dl torkade röda linser
500 g hela tomater på burk
2 grönsaksbuljongtärningar
1 L vatten
2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Skala och hacka lök.
Hetta upp en kastrull eller gryta på medelvärme.
Fräs löken i smör några minuter tills den mjuknat och börjat bli genomskinlig.
Pressa i vitlöken och ha i paprikapulver, basilika och timjan, och fräs ytterligare någon minut utan att bränna det.
Ha i linser, smulade buljongtärningar, lagerblad, passerade/krossade/hela tomater och vatten.
Koka upp och låt koka 10-15 minuter, tills linserna är färdiga.
Mixa med handmixer om du vill ha en slät soppa.
Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.
SERVERA MED
Bröd med vitlökssmör och riven parmesan bredvid, samt kikärtssallad i soppan.
Vitlökssmör
INGREDIENSER
100 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop med en gaffel.
Forma till en rulle och lägg i bakplåtspapper eller plastfolie och lägg in i kylen om du ska använda det snart, alternativt lägg in i kylen en stund för att sedan när det blivit lite hårdare skära skivor av det och sedan lägga in i frysen.
TIPS!
Till soppan ovan rekommenderar jag att bre vitlökssmöret på brödskivor och placera dem på en plåt. Riv över parmesan, pecorino, gruyere eller västerbottenost och sätt in i ugnen på 200 grader tills osten smält och brödet fått lite färg.