Loading...

Aioli

Precis lika ofta som jag gör majonnäs, så gör jag aioli. Det passar ju liksom till det mesta! Som du ser är det en sats majonnäs där man lägger till vitlök. Svårare än så är det inte!

Aioli

INGREDIENSER                    1 sats (ca 2,5 dl)
1 ägg
1 msk citronjuice
1 tsk dijonsenap
1,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta, pressad

GÖR SÅ HÄR
Knäck ett ägg i en hög & smal plastbunke eller i en glasburk som rymmer minst 3 dl & som stavmixern får plats i precis.
Ha i övriga ingredienser & låt ägget sjunka ner till botten.
Sätt ner mixerstaven i botten & sätt igång den.
Räkna till 10 med mixerstaven på i botten, börja sedan vicka den samtidigt som du långsamt för den uppåt. Video på detta finns dessutom sparat som en höjdpunkt på min instagram.
Smaka av om du vill ha i mer citronjuice, salt eller vitlök.

TIPS!
Om du inte använder en mixerstav bör alla ingredienser vara samma temperatur så att inte aiolin skär sig – antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Du kan använda vinäger istället för citrusjuice om du gillar det, till exempel rödvins-, vitvins- eller äppelcidervinäger.
Istället för dijonsenap kan du använda senapspulver från t ex Coleman’s.
Den olja jag brukar använda är icke kallpressad rapsolja eller ICAs Mild Olivolja.
Blanda i 1 dl crème fraiche efter mixning för en lenare aioli.
För en enkel vitlöksdressing, späd med 0,5 dl vatten.

Exempel på smaksättningar
Citronaioli: 1 citron, zest
Limeaioli: 1 lime, zest & byt ut citronjuice mot limejuice
Chiliaioli: 1 msk chili, finhackad / 2 tsk sriracha
Curryaioli: 1 msk currypaste/curry
Pepparrotsaioli: 2 tsk pepparrot, finriven
Örtaioli: 1 tsk torkad körvel + 1 tsk torkad persilja

Rouille: 0,5 pkt saffran
Pestocrème: (kommer recept snart)
Nobisdressing: (kommer recept snart)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *