Det här är ett av mina godaste bröd, med smör och honung i degen – och massa frön utanpå som blir rostade i ugnen. Löjligt gott med bara lite smör på.
Fröflätor
INGREDIENSER 2-3 bröd
50 g färsk jäst
3 dl vatten, rumstempererat
3 dl mjölk, rumstempererad
100 g smör, rumstempererat
2 msk honung
2 tsk salt
900-975 g vetemjöl
1 ägg
blandade fröer, t ex vallmofrön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, pumpakärnor
havssalt
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i bunken till assistenten och blanda med vattnet tills den lösts upp.
Ha i mjölk, smör, honung och salt medan maskinen går.
Blanda i mjöl lite i taget.
När allt är i, låt maskinen fortsätta gå i 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Stjälp upp degen på en mjölad bänk och dela i två (eller tre o du vill).
Dela därefter de två bitarna i tre längder och fläta ihop.
Lägg bägge bröden på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk.
Låt jäsa i 45 minuter till.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön och havssalt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter, sänk till 200°C efter 10 minuter.
Låt svalna helt på plåten innan du skär upp.