Det här är helt klart en favoriträtt som både funkar som bjudrätt & i matlådan. Det är typ kycklingsouvlaki. Gör man den för matlådor rekommenderar jag att göra en sidosallad med spenat/mache, rödlök & oliver istället för att lägga det ovanpå plåten när man tagit ut den.
Grekisk allt-i-ett-plåt med tzatziki
INGREDIENSER 4 portioner
600 g kycklingfilé
1 citron, saft
0,5 dl jungfruolivolja
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kg delikatesspotatis eller fast potatis
1 msk olivolja
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g körsbärstomater
150 g fetaost
1 liten påse mache/babyspenat
0,5 rödlök
250 g burk kalamataoliver
Tzatziki
0,5 gurka
1 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
0,5 msk citronjuice
0,5 krm svartpeppar
0,5 msk jungfruolivolja
GÖR SÅ HÄR
Dela kycklingfiléerna i 2 eller 3 bitar och marinera den i citronsaft, jungfruolivolja, vitlök, oregano, salt och svartpeppar i minst 1 timme.
Börja med tzatzikin.
Dela gurkan på längden och gröp ur fröna med en liten sked.
Grovriv gurkan i en djup tallrik och strö över salt.
Låt stå i 30 minuter så att saltet hinner dra ur vätska från gurkan.
Sätt ugnen på 225°C.
Klyfta potatisen och blanda den med olja, oregano, salt och peppar på en plåt.
Sätt in potatisen i ugnen i 20 minuter.
Bryn kycklingen under tiden i en het panna.
Blanda ihop tzatzikin, förutom olivoljan som du ringlar över, och ställ in i kylen till servering.
Ta ut potatisen och lägg på kyckling, tomat och fetaost delad i 8.
Ställ in i ugnen igen i 20 minuter.
Ta ut och lägg på skivad rödlök, oliver och maché.
Servera med tzatziki.