Loading...

Höstgratäng med kantarellfärskost och västerbottenost

Ja nu kan man ju tycka att jag borde lagt upp detta tidigare, MEN! Namnet till trots så är ju det här gott året runt och passar alldeles särskilt bra i matlådan. Det går alldeles utmärkt att byta ut kyckling mot fläskfilé eller fläskytterfilé.

Höstgratäng med kantarellfärskost och västerbottenost

INGREDIENSER                    6 portioner
1 kg kycklingfilé
1 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pkt tärnat bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g kantarellfärskost
3 msk kycklingfond
5 dl vispgrädde
50 g riven västerbottenost

6 port basmatiris

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225°C.
Putsa och skär kycklingen i 2×2 cm stora bitar.
Bryn kycklingen i smör på hög värme tills den fått färg.
Salta och peppra och lägg över den i en ugnsfast form.
Knaperstek bacon och lägg över i formen.
Finhacka lök och stek den tills den mjuknat i baconfettet ihop med riven vitlök.
Ha över i formen.
Blanda färskost, fond och grädde, i den ordningen, i en bunke.
Häll över i formen och strö över ost.
Sätt in i ugnen i 30 minuter, eller tills osten fått fin färg.
Koka under tiden ris och gör en sallad.

TIPS!
För en vegetarisk variant, använd t ex quornbitar och f-acon och välj kantarellfond eller brynt schalottenlökfond istället för kycklingfond. Något som jag provat och det fungerar lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *