Ja nu kan man ju tycka att jag borde lagt upp detta tidigare, MEN! Namnet till trots så är ju det här gott året runt och passar alldeles särskilt bra i matlådan. Det går alldeles utmärkt att byta ut kyckling mot fläskfilé eller fläskytterfilé.
Höstgratäng med kantarellfärskost och västerbottenost
INGREDIENSER 6 portioner
1 kg kycklingfilé
1 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pkt tärnat bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g kantarellfärskost
3 msk kycklingfond
5 dl vispgrädde
50 g riven västerbottenost
6 port basmatiris
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225°C.
Putsa och skär kycklingen i 2×2 cm stora bitar.
Bryn kycklingen i smör på hög värme tills den fått färg.
Salta och peppra och lägg över den i en ugnsfast form.
Knaperstek bacon och lägg över i formen.
Finhacka lök och stek den tills den mjuknat i baconfettet ihop med riven vitlök.
Ha över i formen.
Blanda färskost, fond och grädde, i den ordningen, i en bunke.
Häll över i formen och strö över ost.
Sätt in i ugnen i 30 minuter, eller tills osten fått fin färg.
Koka under tiden ris och gör en sallad.
TIPS!
För en vegetarisk variant, använd t ex quornbitar och f-acon och välj kantarellfond eller brynt schalottenlökfond istället för kycklingfond. Något som jag provat och det fungerar lika bra.