Loading...

Kalkonmiddag

Okej, som den anglofil jag är så älskar jag att äta en engelsk Christmas dinner på juldagen. Jag tycker dessutom att det är en otroligt rolig grej att laga. Här är det min kalkonmiddag brukar bestå av. Flera av beståndsdelarna förbereder jag på julaftonskvällen så att allt går smidigt nästa dag och maten är redo redan tidig eftermiddag.

En god nibble före maten är devils on horseback: torkade plommon som snittas upp. I dem lägger man en valfri bit mjukare ost, typ chèvre, mögelost etc. Tryck dit en mandel eller valnöt. Linda om med bacon eller prosciutto och sätt in dem i ugnen i 15-20 minuter på 180 grader. Smaklig spis!

Kalkon med skysås, tranbärssås, kraschad potatis, lönnsirapsrostad morot & palsternacka, vitlöksstekt brysselkål med bacon, smöriga ärtor, grönsallad med clementindressing

INGREDIENSER                    8 portioner
Kalkonen
1 kalkon på cirka 4,5 kg
1 clementin, gärna eko
0,5 färsk röd chili
20 g färsk rosmarin
20 g färsk salvia
8 lagerblad
150 g osaltat smör
muskotnöt
8 skivor bacon

påse med kalkonnacke osv
2 gula lökar
2 medelstora morötter
2 selleristjälkar
0,5 vitlökshuvud

Skysås
4 dl silad sky från kalkonen
2 dl torrt vitt vin
0,5 dl portvin
2 dl vispgrädde
1,5 msk kycklingfond
1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
salt
svartpeppar

Tranbärssås
100 g tranbär, färska eller frysta
0,5 dl apelsinjuice
50-75 g ljust muscovadosocker

Kraschad potatis
2 kg potatis, gärna mjölig
3 msk kycklingfett/50 g smör
1 + 1 msk olivolja
havssalt
svartpeppar
1 vitlökshuvud
15 g färsk salvia

Lönnsirapsrostad morot & palsternacka
900 g morot i stavar
600 g palsternacka, skalade och delade i 4
3 msk lönnsirap
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
färsk timjan

Vitlöksstekt brysselkål med bacon
1 påse brysselkål
1 stor vitlöksklyfta
1 pkt tärnad bacon
svartpeppar

Smöriga ärtor
5 dl frysta gröna ärtor
75 g smör
salt
svartpeppar
citron

Grönsallad med clementindressing
1 valfri påse salladsmix, gärna med maché
eventuellt tomater
4 msk jungfruolivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk honung
1 clementin, skal + saft
salt
svartpeppar
ev färsk timjan

GÖR SÅ HÄR
Kalkonen: Ta fram kalkonen ur frysen 2 dygn innan den ska preppar. Ska du äta den på juldagen, ta fram den på kvällen den 22 december. Lägg den i typ en plasthink på 15 L eller liknande. Ta ur påsen med nacke osv och lägg in i frysen igen till den 24 december. Blanda en rimningslag med 2 msk salt per liter vatten. Häll på lagen så att den täcker kalkonen. Ställ in i kylen.
På julaftonskvällen tar du ut kalkonnacken och det andra ur frysen och lägger den i en stor ugnsform med tillhörande galler. Skala löken, tvätta morötterna och grovhacka det ihop med stjälksellerin. Ha över grönsakerna i ugnsformen. Dela vitlöken i klyftor med skalet på och addera dem till formen också. Ta ut kalkonen ur kylen och häll av lagen. Torka den torr med hushållspapper. Halvera clementinen och tryck in halvorna ihop med chilin inuti fågeln. Ha också in majoriteten av örterna inuti. Mjuka upp smöret i händerna och massera in hela kalkonen med smöret. Peppra och tryck fast resten av örterna i smöret runt om. Riv över lite muskot. Täck med aluminiumfolie och placera med bröstet upp på gallret till ugnsformen. Sätt in i kylen till nästa dag, eller lämna framme i 1 timme innan du börjar tillagningen.
På själva juldagen börjar du med att sätta ugnen på 180°C över- och undervärme eller 160°C varmluft. Ta fram kalkonen och låt den komma upp i rumstemperatur i cirka 1 timme. Sätt in den i ugnen (med folien på). För en konventionell kalkon beräknar du ca 40 minuter per kilo i ugnen. För en ekologisk fågel beräknar du ca 30 minuter per kilo i ugnen. För en 4,5 kg kalkon skulle jag köra den i 3 timmar. När 1 timme återstår av tiden, ta ut fågeln ur ugnen och ta bort folien. Täck fågeln med baconskivorna genom att fläta samman dem i ett rutmönster över fågeln. Sätt in igen i 1 timme. Kolla om den är klar genom att sticka in en kniv i den tjockaste delen av låret – om vätskan är klar är fågeln klar. Lyft upp fågeln och tilta den så att vätskan rinner ut i formen. Ha över den till ett fat och täck med två lager aluminiumfolie och därefter en kökshandduk. Låt den vila i upp till 2 timmar medan du fortsätter med sås och tillbehör.
Skeda ur det mesta av fettet som är på ytan i formen och ha upp i en glasburk – det är perfekt att laga mat med fler dagar! Ställ in i kylen eller frysen när det svalnat. Mosa grönsakerna lätt i formen och sila sedan av skyn i en kastrull. Fortsätt med skysåsen.
Ta upp och dela kalkonen och lägg snyggt på ett fat till servering.

Skysås: Koka upp skyn tillsammans med vin, portvin och fond. Låt koka ner tills cirka 4 dl återstår. Tillsätt grädde och låt koka ihop i 3-4 minuter. Red såsen med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Sjud i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt stå på plattan på lägsta temperatur till servering. Ha i eventuell extra köttsaft som kalkonen släpper ifrån sig.

Tranbärssås: Denna görs med fördel upp till en vecka i förväg och förvaras då i kylen.
Ha i tranbär, apelsinjuice och socker i en liten kastrull och låt puttra i 5 minuter på medelvärme. Servera rumstempererad.

Kraschad potatis: Skala potatisen och se till att de är i ungefär samma storlek (ca 8 cm), dela större potatisar. Sjud dem i saltat vatten i 15 minuter och häll av vattnet. Sätt tillbaka kastrullen på (den avstängda) plattan i ett par minuter för att allt vatten ska försvinna. Ha i kycklingfett eller smör och 1 msk olivolja i en mindre långpanna. Ha i potatisen, strö över salt och peppar och vänd runt så att potatisen täcks av fett och kryddor runt om. Ta isär klyftorna på vitlöken men behåll skalet på. Tryck sönder varje klyfta lite med sidan av en kniv och ha i dem i långpannan. Så här långt kan du förbereda dagen innan, täcka med folie och sätta in i kylen. Sätt in i ugnen i 1 timme.
Ta ut ur ugnen och tryck till varje potatis med en potatisstöt så att de plattas till lite. Ta isär salviabladen och blanda med lite olivolja. Ha på salvian på potatisen och sätt in i ugnen igen i 20-25 minuter tills de har fått en riktigt gyllenbrun färg och krispig yta.

Lönnsirapsrostad morot & palsternacka: Förkoka morotsstavarna i 10 minuter. Lägg på en plåt eller stor ugnsform tillsammans med palsternackorna och blanda runt med lönnsirap, olivolja, salt och några färska timjankvistar. Sätt in i ugnen i 40 minuter på 180 grader.

Vitlöksstekt brysselkål med bacon: Halvera brysselkålen och trimma bort fula blad. Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaperstekt. Ha över på hushållspapper men spara fettet i pannan. Ha i brysselkålen och stek i 5 minuter. Riv i vitlöken och blanda om någon minut. Blanda i baconet och smaka av med salt och peppar.

Smöriga ärtor: Bryn smöret. Koka upp vatten och ha i ärtorna. Häll av efter 90 sekunder. Ha upp ärtorna i en skål och blanda om med smöret. Smaka av med salt, peppar och citron.

Grönsallad med clementindressing: Vispa ihop dressingen. Lägg salladsbladen på ett vacker fat och blanda om med dressingen precis vid servering.

TIPS!
Som vegetariskt alternativ serverat bredvid kalkonen har jag tidigare gjort en vegofärslimpa med svampsås, och då även skippat bacon i brysselkålen.
Om man inte är så många kan man istället göra hel kyckling på liknande vis, eller prosciuttolindad kyckling med vitlökssky.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *