Nu i juletider är detta förstås ett givet julgodis att göra. Att koka knäck på spisen är dock något jag aldrig kommer att hålla på med. Det är alldeles för bökigt och tålamodskrävande för mig. Att göra den i micron är avsevärt mycket lättare, går fort och blir inte så mycket disk. Nu är det ju förstås så att alla microvågsugnar inte är identiska, så därför har jag ett ganska stort spann på tidsangivelse så man får helt enkelt prova sig fram. Tipset är då att när du kommit på exakt hur länge du ska köra smeten för att knäcken ska bli som du vill ha den – skriv ner det någonstans så du kommer ihåg det till nästa år! Den tabben har man ju gjort ska sägas…
Microknäck
INGREDIENSER 30-40 stycken
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0,5 dl finhackad mandel
GÖR SÅ HÄR
Hacka eller använd färdighackad mandel.
Placera ut knäckformar på en bricka.
Blanda socker, grädde och sirap i en stengodskanna eller -skål som rymmer cirka 1 L.
Ställ in i micron och kör på full effekt i 4:30-5 minuter. Här kan det ju variera från micro till micro hur länge du kan köra. Ju längre tid, desto hårdare knäck. (I vår micro kör vi ungefär 4:30-4:40.)
Ta ut kannan eller skålen (med grytlapp!) och rör om med en slickepott.
Ställ in i micron igen och kör på full effekt i 4 minuter.
Ta ut och häll genast upp i en dostratt.
Fyll 4-5 formar till hälften, ha i mandel, och fyll upp med mer smet.
Upprepa tills all smet är slut.
Låt stå och stelna i rumstemperatur 1 timme ungefär.
TIPS!
Man kan blanda i kakao för chokladknäck, ha i apelsinzest för apelsinknäck, eller byta ut mandeln mot t ex valnötter för variation.