Snubblade över ett recept, från en grekisk kvinna med restaurang på Kreta, på äkta kycklinggyros som jag var tvungen att testa i våras. Sen dess har det blivit det självklara valet när vi velat ha kallskuret. Vi serverade det på sonens ettårskalas och även när min svåger med familj hälsat på.
Det är förstås absolut godast till “grekpotatis”, en grekisk sallad, tzatziki och fetaoströra.
Kycklinggyros
INGREDIENSER 4 portioner
600 g kycklingfilé
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke och lägg i kycklingfiléerna.
Låt marinera i minst en timme.
Lägg över kycklingen i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen i 25-30 minuter på 250°C. Eller grilla dem!
Låt svalna något och skär sedan upp i tunna strimlor.