Julen 2020 firade vi hemma bara jag, maken och dottern (med sonen i magen) eftersom läget var som det var med covid-19. Maken är dock den enda av oss som uppskattar Janssons frestelse. Därför kändes det onödigt att göra en stor sats till bara honom och jag kom fram till att man måste kunna göra det i en portionsform. Det blev faktiskt riktigt bra!
Portions-Janssons frestelse
INGREDIENSER 1 portion
80 g potatis
0,25 lite gul lök + 5 g smör
3-4 ansjovisfiléer + 1-2 tsk spad
0,75 dl vispgrädde
5 g smör
0,5 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR
Skär potatisen i små stavar.
Finstrimla löken.
Stek löken i lite smör tills den börjar få lite färg.
Varva potatis, lök och ansjovis i en liten portionsugnsform.
Häll över ansjovisspad och grädde.
Strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter på 200 grader tills potatisen är mjuk och frestelsen fått fin färg.