Om man känner att en hel kalkon, eller ens en hel kyckling känns lite för mycket kan man göra detta enkla men ack så goda! Är man inte så många är detta perfekt! Servera med tillbehören som till kalkonen, eller gör till exempel potatisstomp, palsternackspuré eller kanske hasselbackspotatis att servera till. Hur gott?
Vitlökssky är perfekt om man inte har rödvin hemma till en rödvinssås, eller helt enkelt har tröttnat på den samma. Gott även till fläsk-, nöt- och viltkött, eller till ett vegetariskt alternativ förstås.
Prosciuttolindad kyckling med vitlökssky
INGREDIENSER 4 portioner
Prosciuttolindad kyckling
4 kycklingfiléer
färsk salvia
salt
svartpeppar
4 prosciuttoskivor
1 msk smör
Vitlökssky
2 vitlöksklyftor
2 tsk smör
3 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
1 1,5 msk kalvfond, eller brynt schalottenlökfond/kantarellfond för vegetariskt alternativ
3 dl vatten
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk kallt vatten
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225°C.
Putsa eventuellt filéerna och salta samt peppra dem.
lägg på typ tre salviablad på varje filé.
Linda in varje filé i en skiva prosciutto.
Hetta upp 2 tsk rapsolja i en stekpanna på hög värme.
Bryn kycklingen cirka 2 minuter per sida.
Lägg över kycklingen i en ugnsform och ställ in i ugnen i 25-30 minuter.
Gå vidare till att göra vitlöksskyn.
Hetta upp smör i en liten kastrull på medelvärme.
Fräs pressad vitlök i en minut utan att den bränns för då blir den besk.
Ha i sockret så att det får smälta och börja karamelliseras.
Tillsätt efter ett par minuter balsamvinäger, vatten och fond.
Låt sjuda i 15 minuter tills en tredjedel av skyn återstår.
Red av med majsstärkelse utrörd i kallt vatten.
Blanka eventuellt av med en matsked smör.
Klart att servera!