Loading...

Rimmad torskrygg med mandelpotatispuré, brynt dillsmör, handskalade räkor, rågbrödssmul & löjrom

Här kommer ett recept på varmrätten vi gjorde förra nyårsafton som är så god om man kanske hellre vill köra fisk än kött! Dessutom väldigt enkel trots att det låter som många moment. En varmrätt som också gick hem hos våra barn.

Rimmad torskrygg med mandelpotatispuré, brynt dillsmör, handskalade räkor, rågbrödssmul & löjrom

INGREDIENSER                    4 portioner
4 bitar torskrygg
1,5 msk salt
2 tsk socker
5 dl vatten

600 g mandelpotatis
2 dl smetana
0,5 citron, skal
salt
svartpeppar

100 g smör
1 kruka färsk dill / 4 msk fryst hackad dill

1 kruka färsk gräslök / 4 msk fryst hackad gräslök
1 ask krasse
500 g räkor med skal
4 msk löjrom

2 skivor danskt rågbröd
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR
Tina torskryggen och lägg den i en skål.
Blanda salt, socker och vatten tills det lösts sig och slå över torsken.
Låt fisken ligga i lagen i 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 125°C.
Skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten som du kokar upp.
Låt sjuda tills potatisen är mjuk.
Ta upp torsken ur lagen och lägg över i en ugnsform.
Sätt in den i ugnen i 25 minuter, tills fisken når 56 grader.
Under tiden som fisken är i ugnen och potatisen kokar bryner du smöret tills det antagit en ljusbrun färg och doftar nötigt.
Finhacka dillen och rör ner den i smöret. Salta lätt.

Förbered toppingen: hacka gräslök, skala räkor, klipp krasse och ta fram löjrom.
Skär bort kanterna på rågbrödet och mixa till smul i en matberedare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek brödsmulorna krispiga.
Låt smulorna rinna av lite på hushållspapper.

Häll av potatisen och ställ tillbaka kastrullen på plattan som du stängt av, och låt ånga av någon minut.
Pressa potatisen och blanda med smetana och citronzest till en len puré.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Klicka på potatispurén på fyra tallrikar.
Lägg en bit torsk på varje.
Lägg räkor runt om purén och skeda över det brynta dillsmöret.
Toppa med brödsmulorna och strö över gräslök och krasse.
Klicka på lite löjrom på varje fiskbit.

Servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *