En riktigt god rätt med ett “standardrecept” på risotto som sen kan varieras efter tycke & smak, & vad man har hemma. En mysrätt helt klart som passar perfekt nu under hösten. Dessutom passar den både att laga vardag & helg.
Rosmarinkyckling med risotto & ugnsrostade tomater
INGREDIENSER 4 portioner
400 g körsbärstomater
4 schalottenlökar, halverade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 krm salt
2 msk olivolja
600 g kycklingfilé
10 g smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad rosmarin eller 1 msk färsk finhackad rosmarin
3 krm salt
1 krm svartpeppar
3 dl risottoris
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
3 msk kycklingfond + 9,5 dl vatten
70 g parmesan, finriven
2 msk jungfruolivolja
färsk timjan
30 g parmesan, grovriven
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 100°C.
Lägg tomaterna & schalottenlökarna i en ugnsfast form.
Blanda om med vitlök, salt & olja.
Ställ in i mitten av ugnen.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Dela kycklingfiléerna på två.
Bryn runt om med vitlök & rosmarin i 2 minuter.
Salta & peppra & lägg över kycklingen i ugnsformen.
Värm fonden med vatten i en kastrull.
Fräs schalottenlöken mjuk i olivolja på låg värme i en stekpanna.
Höj värmen & ha i riset.
Låt fräsa i 2 minuter.
Häll i vinet & låt koka medan du rör om tills allt ångat bort.
Sänk värmen & tillsätt den varma buljongen, 1-2 dl åt gången.
Rör runt & ha i mer buljong vartefter riset suger åt sig vätskan.
Efter cirka 20 minuter har risotton en lös konsistens & riset är al dente.
Blanda ner parmesan & jungfruolivolja.
Ta ut kyckling & tomater ur ugnen & servera alltihop med färsk timjan & parmesan på toppen.