Loading...

Ullas isterband

Det här är ett recept från min makes mormor. Eller från början tror jag att det är från hennes pappa. Hur som helst så är det tradition i Ulriks familj att göra dessa “isterband” inför jul varje år. Vi har också pratat om att testa göra dessa till sommaren för att grilla.

Ullas isterband

INGREDIENSER                    ca 15-20 korvar
1,2 kg mjölig potatis, kokt kall
3 kg fläskfärs
2 gula lökar
2,5 tsk kryddpeppar, stött
2,5 tsk vitpeppar, stött
2 tsk salt
6 m svinfjälster, tvättade och blötlagda

GÖR SÅ HÄR
Mal potatisen i en köksassistent tillsammans med löken. Rengör därefter maskinen.
Ha i potatisblandningen, färs & kryddor i en stor bunke eller kastrull och blanda om med händerna.
Klipp fjälster i lagom långa bitar, typ långfingertopp till armbåge-längd. Är fjälsterna tvinnade kan du behöva räta ut dem.
TRä på en bit fjälster på assistenten, men lämna ca 5 cm.
En håller i fjälstret och en annan matar korvsmet med assistenten på lägsta fart.
Stanna maskinen när det är ca 5 cm kvar.
Tryck ihop på mitten av korven och vrid runt ett varv försiktigt så att det blir två korvar.
Lägg isterbandet i en ren bunke eller form.
TRä på ett nytt fjälster och upprepa proceduren.
När korvsmeten är slut, ha igenom ett par potatisar på slutet för att få ut all smet.
Salta sparsamt på isterbanden och ställ in dem i kylskåpet över natten eller upp till ett dygn.
Torka av isterbanden med hushållspapper eller en kökshandduk.
Häng dem att torka i 3-4 dagar eller upp till 10 dagar om du vill ha dem syrligare. Häng dem då även kallare. Vi brukar hänga dem i en temperatur på ungefär 13 grader.
Frys in dem du inte ska använda direkt.
Stek upp dem på medelvärme.

TIPS!
Vi är inte så himla förtjusta i kryddpeppar egentligen så vi brukar ha 2 tsk kryddpeppar och 3 tsk vitpeppar istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *